donderdag 25 april 2013

Versla je verslaving - 2. Drank

Deze post is de tweede in een reeks over het verslaan van verschillende verslavingen. The Eloquent Dutchman is geen arts of psycholoog, ook zijn we geen priester. We zijn er niet om te oordelen over je levenswijze, en hoe je tot je acties of verslaving bent gekomen kan ons ook niet schelen. We willen die goede vriend zijn die je er met een aantal punten op wijst dat je je leven weggooit door die verslaving van je. Oké? Aan de slag!


Oscar Goodman : toen de burgermeester van Las Vegas van 1999 tot 2011 gevraagd werd naar zijn drankprobleem antwoordde hij: "I don't have a drinking problem.. I love to drink!"




De meest bekende verslaving die we kennen in onze westerse maatschappij is alcoholisme. Sommige bekende lieden met een alcoholverslaving werden onze helden, de lijst is bijna eindeloos! Frank Sinatra dronk graag, zijn collega van de Rat Pack, Dean Martin, had de reputatie een zware drinker te zijn maar in werkelijkheid dronk hij niet overmatig veel. Dat is een duidelijk voorbeeld van "wie de naam heeft van vroeg opstaan, kan lang blijven liggen". Oscar Wilde, James Joyce, Edgar Allan Poe, Ernest Hemingway en Anthony Burgess zijn een aantal meest geroemde schrijvers in de geschiedenis en waren allen zeer stevige drinkers. 


George Best en Paul Gascoigne waren prima voetballers en uitstekende zuiplappen. André "The Giant" Roussimoff was een Franse worstelaar die beroemd werd in Amerika en ooit binnen 6 uur 119 (honderdnegentien) bier soldaat maakte. Hij was 2,24 meter lang en woog rond de 250 kilo, dus hij kon wel wat hebben.


Winston Churchill was Engelands hoop in de bange dagen der Tweede Wereldoorlog en de bulldog sloeg zich er kranig doorheen met behulp van verschillende dranken "before, after and if need be during all meals of the day". Op het schelle verwijt van een dame die uitriep "Mister Churchill, you're drunk!" antwoordde hij fijntjes "And you, madam, are ugly. At least in the morning I will be sober". Winston Churchill dronk whisky en champagne in danige hoeveelheden dat Pol Roger sinds 1984 als vlaggenschip de Cuvée Sir Winston Churchill verkoopt.


Maar hoe smakelijk de anekdotes van bekende dronkenlappen ook zijn, en hoeveel we ook genieten van verschillende dranken, alcoholisme kan ook een enorm probleem zijn.


Het is een veel voorkomend probleem, en wellicht de meest gebagatelliseerde verslaving die we kennen. Want "ah joh, als die jongen dat nou lekker vindt" wordt eigenlijk alleen maar gebruikt bij alcoholisten.


Met name jonge mannen zien het als een sport om veel te zuipen en de groepsdruk is vaak onweerstaanbaar. Twintig bier weghakken op een zaterdagavond is echter geen getuige van je mannelijkheid maar eerder van je onvolwassenheid. De man die weet wanneer hij genoeg heeft gedronken om zich prettig te voelen maar niet duidelijk onder invloed te zijn, is een échte heer die rekening houdt met de indruk die hij achterlaat.

Extra opmerking: hoewel we bij de Eloquent Dutchman op verschillende plaatsen de loftrompet zullen steken over drank, drinken en cafees willen we ook graag wijzen op de gevaren van overmatig drankgebruik.



Stap 1. Erkennen dat er een probleem is

Met name bij overmatig drankgebruik is het lastig om aan te geven waar "een gezellig glaasje" overgaat in een drankprobleem. Wanneer je eens in de zoveel tijd een keertje aangeschoten bent, zal niemand te snel oordelen dat je een drankprobleem hebt, toch? Ik bedoel, gewoon eens een keer lekker je laten gaan is toch geen probleem?

Wanneer de symptomen wél duidelijk zijn, ben je al zo goed als verloren! Wanneer je 's morgens een borrel nodig hebt omdat anders je handen niet stoppen met trillen, dan heb je een echt probleem. Wanneer collega's afstand houden om niet zelf dronken te worden van jouw kegel, heb je een écht drankprobleem.

Maar waar ligt de grens? Net als bij drugs, ligt de grens bij het antwoord op de volgende vragen: belemmert het mijn functioneren? 'Moet' ik élke dag drinken? Als ik drink, neem ik dan een glaasje voor 'de gezelligheid' of word ik pas gezellig na 5 drankjes? Wanneer je eerlijke antwoorden je zorgen baren, kun je aannemen dat er een probleem is.

Stap 2.  Bekend maken aan je omgeving dat je een probleem hebt.

Waarschijnlijk heeft je omgeving al wel in de gaten dat jij wel erg graag ergens op proost maar toch kan het ook in dit geval een goed idee zijn om je omgeving in te lichten. Aangezien alcoholverslaving een veel voorkomend probleem is, zullen we mensen zijn die je kunnen doorverwijzen naar bijvoorbeeld een ex-verslaafde, of een goede kliniek of anderszins behulpzaam kunnen zijn.

Net als met drugs kan de steun van je omgeving het laatste duwtje zijn dat je nodig hebt om je alcholverslaving af te zweren.

Stap 3. Zoek professionele hulp

Net als voor drugsverslaving zijn er verschillende klinieken en programma's die je kunnen helpen. Dankzij de vele alcoholverslaafden zijn er vele professionele hulpaanbieders. Zorg dat je met ze in contact komt, zodat professionele begeleiders je naar de juiste kliniek kunnen verwijzen, of je het juiste programma kunnen aanmeten.

Wees net als bij een drugsverslaving eerlijk over je problemen en bagatelliseer ze niet. Als jij het al niet serieus neemt, wie dan wel? Ook hierbij zijn er verschillende instanties die hulp kunnen bieden. 

Stap 4. Start je programma zo snel mogelijk.

Niet nog één avondje doorzakken, niet die restjes wijn wegwerken, vandaag beginnen! Hoe eerder je begint, hoe makkelijker het is om je motivatie vast te houden, van uitstel komt afstel zei je moeder vroeger tegen je, en ze had gelijk!

En zelfs al valt het zwaar, bekijk het van de goede kant: hoe eerder je begint hoe eerder je klaar bent!

Stap 5. Volg je programma van begin tot eind.

Net als alle cursussen, een afkickprogramma is een cursus om je lichaam te leren niet meer naar je ondeugd te verlangen, heeft het pas nut als je m van begin tot eind doorloopt. Maak je programma af! Maak een foto van je geliefden of knip een artikel uit dat je eraan kan herinneren waarom je dit ook alweer doet.

Stap 6. Zorg dat je nuchter blijft!

De makkelijkste manier terug naar verslaving is dat ene glaasje om te vieren dat je afgekickt bent. Ons advies: onthoud je van alcohol. Het is tegenwoordig volkomen geaccepteerd dat mensen niet (meer) drinken en zelfs cocktailbars hebben alcoholvrije varianten. Mocht je toch een glaasje willen nuttigen, vraag dan je omgeving om oprecht op je te letten. Heus, een glaasje zal je niet direct kwaad doen maar laat anderen jou in de gaten houden en de mogelijkheid tot terugval verkleint.

Stap 7. Gefeliciteerd en houd vol!

Gefeliciteerd. Je hebt je drankverslaving succesvol overwonnen en met hernieuwde krachten kun je je richten op een productief en gelukkig leven.

Zorg dat je nuchter blijft, en waarschuw degenen die je gesteund hebben, als je het moeilijk hebt en terugval op de loer ligt.

maandag 15 april 2013

Versla je verslaving - 1. Drugs

Deze post is de eerste in een reeks over het verslaan van verschillende verslavingen. The Eloquent Dutchman is geen arts of psycholoog, ook zijn we geen priester. We zijn er niet om te oordelen over je levenswijze, en hoe je tot je acties of verslaving bent gekomen kan ons ook niet schelen. We willen die goede vriend zijn die je er met een aantal punten op wijst dat je je leven weggooit door die verslaving van je. Oké? Aan de slag!

Ewen McGregor is Mark Renton in
Trainspotting.
Mark "Rent-boy" Renton: We took morphine, diamorphine, cyclizine, codeine, temazepam, nitrazepam, phenobarbitone, sodium amytal, dextropropo xyphene, methadone, nalbuphine, pethidine, pentazocine, buprenorphine, dextromoramide, chlormethiazole. The streets are a wash with drugs you can have for unhappiness and pain, and we took them all. Fuck it, we would of injected vitimin C if only they'd made it illegal.



Weinig gewoonten zijn zo verwoestend als drugsgebruik. Van wiet tot heroïne, het is allemaal slecht voor je. De eeuwige tegenwerping van wietrokers is dat alcohol veel schadelijker is. Fantastisch. Deze discussie kent geen winnaars als beide partijen verslaafden zijn, en denk niet dat de dronkenlappen er gemakkelijk vanaf komen, die komen verderop in deze serie aan bod.

De eerste vraag die we beantwoorden is "wat is verslaving?". We spreken van een verslaving wanneer het gebruik van genotsmiddel niet meer puur recreatief is maar een, al dan niet dagelijkse, drang wordt. Eens een keer een jointje omdat je daar lekker ontspannen van raakt is geen verslaving, dagelijks een joint om wakker te worden wel. Zelf ben ik van mening dat wiet zelfs bij iets hogere frequentie, een à twee keer per week, geen verslaving is, maar anderen zullen daar ongetwijfeld anders over denken. Harddrugs als heroïne en cocaïne hebben meer potentie en kennen dus ook vanaf het eerste gebruik het risico om verslaafd te raken.

Cannabis is al eeuwen, zelfs millennia bekend als genotsmiddel en werd duizenden jaren vóór onze jaartelling al gebruikt tijdens rituelen om high te raken. De effecten van cannabis variëren van een staat van ontspanning, tot slappe lach, tot misselijkheid en hoofdpijn, soms gepaard met braken. Vaak wanneer men probeert te wijzen op de gevaren van het roken van wiet, verzand de discussie in een welles-nietes tussen wiet en alcohol. Die discussie is al tientallen jaren gevoerd en er zal nooit een winnaar zijn, dus laten we het daar vooral niet over hebben.


Stap 1. Erkennen dat er een probleem is

De eerste stap bij het bestrijden van een probleem, of het nou bedorven groenten of een drugsverslaving is, is vaststelling van het probleem. Dat is makkelijk gedaan wanneer je je groenten met uitlopers weggooit, het is moeilijker wanneer jij vindt dat er geen vuiltje aan de lucht is.

Bij het bepalen òf er een probleem is, zou je jezelf de volgende vragen moeten stellen: weet ik wat ik gebruik en hoevaak ik dat doe? Zou ik, wanneer een ander dit in deze frequentie zou gebruiken, spreken van een probleem? Heeft iemand in mijn omgeving wel eens zijn/haar bezorgdheid geuit? 

Een belangrijke indicatie is natuurlijk het antwoord op de vraag; heeft mijn gebruik van [middel x] wel eens invloed gehad op mijn functioneren op het werk of anderszins? Als het antwoord daarop 'ja' is, is er in ieder geval sprake van een situatie die het verdient om nauwlettend in de gaten te worden gehouden.

Stap 2.  Bekend maken aan je omgeving dat je een probleem hebt.

Elke succesvol afgekickte ex-verslaafde kan je vertellen dat het zoveel makkelijker is om af te kicken als je iets hebt om voor te vechten. Familie, baan, hobby (veel sportbonden hebben een zero-tolerance beleid ingevoerd of gaan dat invoeren). 

Hoe moeilijk het ook is, betrek je omgeving bij dit proces. En trek het boetekleed aan. Ten eerste is er niks mis mee om af en toe eens nederig te zijn en toe te geven dat er een probleem is,ten tweede win je met je oprechte excuses de sympathie van je potentiële supporters.

Iemands oprechte excuses dwingen respect af bij anderen. Het vereist karakter om oprecht je verontschuldigingen aan te bieden, en daar hebben mensen over het algemeen begrip en zelfs bewondering voor. Is het niet zo, dat we uit respect en bewondering voor iemands oprechte mea culpa, veel eerder geneigd zijn om diegene te helpen? Ik denk het wel!

Stap 3. Zoek professionele hulp

Afkicken van een drugsverslaving is moeilijk en vereist professionele begeleiding. Veel drugs hebben invloed op je psychische gezondheid en alleen al om die reden is professionele hulp een vereiste. 

In Nederland houden verschillende organisaties zich, al dan niet uitsluitend, bezig met verslavingszorg. Een aantal daarvan zijn :

In Amsterdam :
en de bekendste

In Rotterdam :
en

Dit zijn maar een paar van de vele organisaties die zich bezig houden met verslavingszorg. Daarom is het geen schande om bij hen aan te kloppen voor hulp. Er is geen taboe, deze mensen zijn er om je te helpen!

Stap 4. Start je programma zo snel mogelijk.

Jup! Afkicken is moeilijk, tranen van verdriet. Is het altijd geweest en zal het morgen ook zijn, dus begin vandaag nog. Pak een tas in en laat je opnemen. Hoe eerder je begint, hoe eerder je er vanaf bent.

Uitstel leidt tot afstel met alle gevolgen van dien, niet alleen voor jou, maar je omgeving zal dan ook vraagtekens zetten bij je eerdere boetedoening. Want als je deze mogelijkheid niet aanpakt, hoe oprecht was je spijt dan? Dus start zo snel mogelijk. Laat je omgeving weten dat je vanaf [...] aanstaande 'in rehab' bent, en vraag om hun steun!

Stap 5. Volg je programma van begin tot eind.

Duh! Die 12-stappen zijn er niet voor niets. Je bereikt alleen je doel als je alle stappen van het programma plichtsgetrouw volgt. Houd vol, als het goed is heb je medestanders uit je omgeving die je door de moeilijke tijden heenslepen.

Wees niet bang om hen om hulp te vragen als het zwaar is, en doe het niet, zoals we zo vaak in Nederland zien, af met een quasi-grappige, quasi-stoere "ja tis nie leuk maar het gaat wel". Een verslaving is een aanslag op alle aspecten van je leven. Lichamelijk, geestelijk en financieel. Er vanaf komen is makkelijker gezegd dan gedaan en als het goed is, begrijpt je omgeving dat. Houd hen dus betrokken.

Stap 6. Zorg dat je clean blijft!

Het beste afkickprogramma ter wereld helpt je niet als je direct vanuit je rehab weer op bezoek gaat bij je oude vrienden die net volop [middel x] gaan gebruiken, net op het moment dat je langskomt.

Zorg dat je huidige en vroegere vrienden weten dat je clean bent en vraag hen om, als ze hun vriendschap met jou waarderen, niet te verleiden om "nog één keertje" te gebruiken. Als ze je proberen te verleiden, weiger resoluut en maak dat je wegkomt. Zulke mensen zijn je vriendschap niet waard, en wellicht kom je dan tot de conclusie dat ze in de eerste plaats vroeger alleen maar tegen je praatten omdat je je stash met hen deelde.

Stap 7. Gefeliciteerd en houd vol!

Gefeliciteerd. Je hebt je drugsverslaving succesvol overwonnen en met hernieuwde krachten kun je je richten op een productief en gelukkig leven.

Zorg dat je clean blijft, en waarschuw degenen die je gesteund hebben, als je het moeilijk hebt en terugval op de loer ligt.