dinsdag 26 maart 2013

De eerste date overleven als een heer - deel 3

Dit is het derde en laatste deel over het overleven van de Eerste Date als een heer.

Lees deel 1




De date

Je date heb je van tevoren gepland. Je biedt aan haar jas aan te nemen en haar stoel aan te schuiven, sommige vrouwen zijn er stellig in dat ze dat niet willen, prima maar bied het in ieder geval aan! Enfin, hopelijk gaat je date een beetje volgens plan en amuseren jullie je, en belangrijker nog, lijkt er meer te zijn dan je op het eerste oog ziet.


De rekening

Met dank aan TheGloss.com waar ze de lezeressen
ondervraagden over wie er zou moeten betalen.
Een van de vruchten van de emancipatiestrijd is dat mannen en vrouwen een gelijke beloning voor dezelfde arbeid ontvangen. Jep! Dikke kans dat zij net zoveel of meer verdient dan jij. En toch betaal jij op de eerste date. Zo hoort het nou eenmaal, tough luck, kusje erop? 

De heer betaalt vanwege de volgende redenen:

- Jij nodigde haar uit, dus jij betaalt. Als je iemand op de koffie vraagt ga je er toch ook niet vanuit dat ze met een thermoskan onder de arm aankomen?

- Het klassieke rolpatroon is dat de man meer verdient dan de vrouw, en we doen net alsof dat nooit verandert is.

- Je wilt overkomen als een gulle persoonlijkheid die niet hecht aan aardse zaken. Je vindt het veel interessanter om haar te leren kennen.

- Je bent een heer, toch? Een heer betaalt voor een dame, nogmaals, zo heurt het.

Als het tijd is voor de rekening, dan is dat een prima gelegenheid om de show te stelen. Vrouwen vinden het stiekem leuk dat de man de leiding neemt door om de rekening te vragen. Bovendien is dat een mooi moment om te laten zien hoe smooth je bent. Ga je wild zitten zwaaien, of erger nog, zitten roepen of fluiten? Zij schaamt zich dood, en date nummer 2 is net zo waarschijnlijk als winst van het Nederlands elftal op het EK2012.

Trek met een subtiel gebaar de aandacht van het bedienend personeel, een kleine beweging van een half geheven vinger is bij goed personeel al voldoende. Vervolgens doe je alsof je in de lucht iets schrijft, het universele gebaar voor "Mag ik de rekening alstublieft?". Wanneer de kelner(in) met de rekening komt, trek dan het schaaltje of mapje met een nonchalant gebaar rustig naar je toe. Te gehaast en je date schrikt, te langzaam en je date vraagt zich af of je het misschien niet kunt betalen.

Bekijk rustig de rekening 
zonder 'm helemaal uit te splitsen. Wanneer er een complete extra maaltijd opstaat moet je er zeker iets van zeggen maar als er één glas wijn of koffie te veel opstaat moet je een keuze maken. Kom je laconiek en ontspannen over en zeg je er niks van? Of maak je er een punt van, met als risico een discussie met het bedienend personeel? Wellicht is het een idee om de fooi zo te berekenen dat je het teveel aangeslagen drankje als deel van de fooi rekent. Dit kun je natuurlijk gerust zeggen wanneer je betaalt, we doen het even me een rekenvoorbeeld. De totale rekening bedraagt € 63,- maar zou € 58,- zijn wanneer er netjes 4 glazen wijn werden berekend in plaats van 5. Zeg dan iets in de geest van "Mevrouw ik zie dat u 5 glazen wijn hebt aangeslagen terwijl we er maar 4 hebben gedronken. Maar dat is niet erg, geeft u mij € 5 terug" en overhandig haar € 70,-.

Nogmaals dit is een rekenvoorbeeld, ik kan niet in ieders portemonnee kijken maar ik denk dat ik het zó zou oplossen.

De thuiskomst


Goed, dat was een heerlijke avond maar 
Met dank aan Captivated. Let op!
Dit is natuurlijk optioneel!
nu is het tijd om naar huis te gaan. En zoals het een heer betaamt breng je haar thuis. Je parkeert voor de deur, zegt haar even te wachten, loopt achter de auto langs en doet de deur voor haar open. Dan bied je haar je arm aan en begeleid je haar naar haar voordeur. Op die manier maak je wel contact maar kom je niet grijpgraag over.

Als je aangekomen bent bij haar deur dan heb je een paar seconden om de hele date te maken of te breken. Vraag dus niet of je binnen mag komen, dat is domweg goedkoop. Als zij vraagt of je nog binnen wilt komen, dan weiger je beleeft. "Nee, laten we lekker gaan slapen" is een prima weigering die geen afwijzing herbergt. Daarnaast laat het haar zien dat je een heer bent waardoor ze je zal respecteren. Bovendien is verwachting een afrodisiacum, wat meteen het succes van bijvoorbeeld de Twilight Saga boeken verklaart.

De opvolging

Carry Grant belt zijn date na, met dank aan
de buren van TheGentlemanBlog.

Een veel gehoorde tip voor opvolging van een date is "wacht een dag, en wacht dan nog een dag". En dat zou een "gouden regel" zijn. Pertinente onzin natuurlijk. En bovendien kennen vrouwen die regel ook, wil jij overkomen als de man die zich alleen maar aan de standaard houdt? Natuurlijk niet! Er is niks mis met een sms'je "ik heb het leuk gehad, slaap lekker". De echte opvolging doe je echter telefonisch. Dus je belt haar de volgende dag op, als ze niet opneemt spreek je een bericht in en wacht je tot ze terugbelt, als ze na 48 uur nog niet heeft teruggebeld dan bel je haar nog één keer. Als je dan weer niks hoort snap je de hint en laat je het voor wat het is.Onder geen beding geschiedt de "officiële opvolging" via sms, e-mail, Facebook of Twitter!

maandag 25 maart 2013

De eerste date overleven als een heer - deel 2


In het eerste deel van deze reeks heb ik jullie kort uit de doeken gedaan hoe "men" een dame uitnodigt om op date te gaan. Hopelijk is dat volgens plan gegaan en dan is het nu tijd voor deel 2.

Presentatie

Wanneer je op een eerste date gaat met een vrouw waarmee je meer zou willen dan alleen een avontuurtje, dan is het motto "dress to impress". Je trekt een kostuum aan met gewassen (!) en gestreken (!) overhemd, ook hier het hoeft allemaal niet perfect en feilloos te zijn maar vrouwen vinden het heerlijk om een man te zien die moeite doet voor hén! 

Geleend van de buren van BeFashionable.

Voor een diner zou ik zeggen een donkere spijkerbroek met goede pasvorm, daarop een goed passend, liefst getailleerd overhemd en een colbert. Vergeet de accessoires niet, zoals een pochet. Dit laat zien dat je je gemakkelijk voelt bij het dragen van een colbert. Laat de verwassen spijkerbroek met kapotgetrapte rafelranden en de grappige t-shirts achterwege. Hoe hilarisch en "jij" je het ook vindt, op een eerste date staat het onvolwassen en onverzorgd. 


Naast onberispelijke kleding zorg je dat je verder op en top verzorgd bent. Haar gewassen en in model gebracht, glad geschoren, en nagels geknipt en schoongemaakt. Zorg voor een prettige after shave die mannelijk en doordringend is zonder overheersend aanwezig te zijn. Verder de tanden gepoetst en mondwater gebruikt, toch? Lijkt me logisch! De obligate bos bloemen kun je achterwege laten, tenzij het je niet kan schelen dat ze in de auto blijven liggen terwijl jullie gaan dineren.



De aankomst


Tenzij je beiden aan de andere kant van het land woont, of onredelijk veel moeite moet doen, haal je haar op. Zoals het hoort en zoals je vader en opa deden. Mijn vrouw en ik woonden in respectievelijk Haarlem en Rotterdam. Ik werkte destijds in Utrecht en was afhankelijk van openbaar vervoer. Daarom is zij naar Haarlem gekomen waar wij vervolgens dineerden.


Bied aan om haar op te halen ook al moet je naar de andere kant van de stad rijden, in de spits, langs wegwerkzaamheden. En verzeker haar dat het geen moeite is, je bent toch aan die kant van de stad of je vindt het echt geen moeite, wat het ook is, je zucht niet en klaagt al helemaal niet! En maak je auto schoon, hij hoeft niet spic en span te zijn, de dame snapt ook wel dat je nog meer te doen hebt maar haal in ieder geval de lege blikjes en flesjes eruit. En als je rookt, gooi dan je asbak leeg! Als een vrouw je auto ziet, die lijkt op een zwijnenstal, dan zal haar eerste gedachte zijn dat je huis ook wel zo zal zijn en dat jij er ook onverzorgd bijloopt. Dus? Leeghalen, even Febrèze sprayen en haal 'm snel door de wasstraat.


Stop trouwens vóór je de dame oppikt om je chipknip op te laden en geld te pinnen. Contant geld maakt het makkelijker om een gunst te kopen bij bijvoorbeeld een serveerster die je vertelt dat ze "vol" zitten (zelfs € 5 kan net dat ene tafeltje zijn dat ze niet zag) . Bovendien kun je het contante geld goed gebruiken voor het afrekenen, hierover later meer. De chipknip is voor het parkeren, je wilt niet aan haar vragen of zij nog € 2,- op haar chipknip heeft, toch? Als zij aanbiedt om het parkeren te betalen, weiger beleefd maar sta het toe als ze erop staat. Het is nog steeds 2013 en emancipatie en dergelijke...


Oké, dus dat heb je allemaal? Dan nu de pick-up zelf. 

Allereerst zorg je dat je op tijd bent! Geen heer laat een dame wachten! Als je op je eerste date al te laat komt dan biedt dan weinig hoop voor de toekomst en bovendien roept het alleen maar gedachten bij haar op die je niet wilt "zou hem wat overkomen zijn" is dan nog de gunstigste maar "heeft hij toch geen interesse?" zal eerder opkomen. Als je door onvoorziene omstandigheden dan tóch later bent, bel dan bijtijds en geef een realistische tijd door "ik denk 5 minuutjes" en een kwartier later arriveren is not done. Kom echter ook niet te vroeg. Vrouwen zijn berucht om het feit dat ze tot de laatste minuut gebruiken om hun uiterlijk te perfectioneren en haar over de toeren krijgen door een kwartier te vroeg te zijn is geen lekkere start.

Met dank aan de bloggers van JaneDough.
Sowieso haal je aan dame natuurlijk af bij de voordeur, alleen eikels staan voor de deur te claxoneren. Zodra ze opendoet en binnenlaat doe je er goed aan om haar te complimenteren met haar uiterlijk. Veel vrouwen besteden veel tijd en geld aan de juiste look voor de eerste date en dat mag best beloond worden. Als mevrouw dan klaar is om te gaan, bied haar dan een arm aan naar de auto en houd de deur voor haar open. Nogmaals, emancipatie en feminisme ten spijt, vrouwen waarderen een ouderwetse heer. Tijdens de rit zet je het liefst de radio uit zodat je kunt praten òf je zet 'm op een niet storende zender. Zelf kies ik in zo'n geval voor het oude Arrow Jazz FM, of tegenwoordig Sublime FM, daarop is vaak jazzy, rustgevende en warme muziek te horen en weinig reclames. Luister niet naar Radio1 of BNR, tuurlijk, je komt over als "ontwikkeld" en "geïnteresseerd" maar de praatprogramma's maken elk gesprek tussen jullie onmogelijk.


zaterdag 23 maart 2013

De eerste date overleven als een heer - deel 1

De emancipatie van de vrouw heeft over de afgelopen, pak 'm beet, honderdvijftig jaar veel goeds gebracht. Vrouwen kunnen kiezen en gekozen worden, ze mogen zelf beslissen wat voor opleiding ze willen volgen en wat voor werk ze willen doen, vrouwen mogen zonder toestemming van derden een ongeboren kind om wat voor reden dan ook laten verwijderen, oftewel abortus plegen. Dit soort rechten beschouwen wij in onze samenleving als vanzelfsprekend en hoewel je kunt discussiëren over de ethische kant van bijvoorbeeld abortus, kun je er amper omheen dat deze vrijheden ons onderscheiden van andere, minder ontwikkelde landen.

Echter, ondanks Wilhelmina Drucker en Aletta Jacobs zijn er een aantal zaken niet veranderd in die anderhalve eeuw. Zo is nog steeds de bouw en de scheepvaart het domein van mannen, terwijl vrouwen oververtegenwoordigd zijn in zorg en administratieve functies, met name secretaresses. Ook in de sociale omgang is bij bepaalde zaken weinig veranderd, een ervan is de edele kunst van het uitgaan, tegenwoordig ook wel met een lelijk leenwoord "daten" genoemd. Hoewel vrouwen het niet altijd toe zullen geven, verwachten zij toch half-half dat de man bij de eerste date betaalt. Veel mannen van tegenwoordig zijn opgegroeid in een meer en meer vrouwelijke samenleving, vaak ook nog eens door alleen hun moeder door het idioot hoge aantal scheidingen, en weten zich daardoor soms geen raad met deze situaties. Want hoe weet je hoe je je als heer dient te gedragen als het beste en makkelijkste rolmodel, een vader(figuur) zo jammerlijk ontbreekt.


Sta mij daarom toe wat (geleende) tips met je te delen over hoe je de Eerste Date overleeft als een heer.


De uitnodiging


Ondanks de emancipatie is het toch wel zo dat de dame in kwestie gevraagd wil worden door de man. Dus aan de slag! Bel haar op maandag of dinsdag en informeer naar haar plannen voor vrijdag en zaterdag. Waarom deze dagen? Vrijdag en zaterdag zijn de uitgaansdagen bij uitstek. Vraag je haar voor een andere dag, dan krijgt ze het idee dat ze b-garnituur is. Waarom op maandag en dinsdag vragen? Heb je een zus? Is die wel eens gevraagd voor een date op pakweg donderdag om op vrijdag te gaan dineren? Je zou je eigen huis uitvluchten! Zenuwinzinking is de beste omschrijving. "Wat moet ik aan? Is dit te bloot? Ben ik niet te wit? Is dit te hoerig als nagellak?" Daarom... geef haar de tijd om dat lekker zelf uit te zoeken, en bel dus op maandag en dinsdag.


Deel twee van de uitnodiging: stel twee opties voor de date voor. Voel je je avontuurlijk? Sushi (géén all you can eat) en een late voorstelling in theater of schouwburg. Misschien is het wel museumnacht, of is er een galerie-opening. En anders ga je voor Italiaans en eventueel een drankje na. Waarom nou weer deze keuzes? Sushi laat zien dat je geen jankhout bent als het op eten aankomt, het heeft ook een bepaalde zweem van "sophistication" over zich. Daarentegen is Italiaans een superduper veilige optie. Als de date een beetje tegenvalt bestel je een pizza en je maakt de pleiterik binnen 45 minuten, is het leuk dan ga je à la carte en maak je het uitgebreid. De Italiaan leent zich vanwege het "rustig zitten"-karakter dat met name à la carte dineren met zich meebrengt prima voor een afzakkertje. Het afwijkende karakter van Sushi leent zich voor een wat avontuurlijker uitje, bijvoorbeeld een late tentoonstelling bij een plaatselijke galerie. Daar is normaal gesproken altijd wel wat te drinken, dus stel je lever gerust.


Maar waarom moet de man al het plannen doen? Simpel! Ondanks de eerder genoemde emancipatie, krijgen vrouwen kriebels van een man met een plan. Het laat haar zien dat je initiatief neemt, vooruit kunt denken en niet bang bent om de leiding te nemen. Bovendien, jij vraagt haar uit, dan is het ook logisch dat jij de agenda bepaalt. Je vertelt haar in deze fase dus al wat de plannen zijn, op die manier kan zij plannen maken; wanneer ze haar nagels doet, wat ze aantrekt, enzovoorts. Vrouwen vinden het vreselijk als ze totaal niet gekleed zijn op de situatie waar ze in belanden en als ze weet waar ze aan toe is kan ze ontspannen "op date" met je.


Deel 2 >>

woensdag 13 maart 2013

Solliciteren voor Heren - deel 1

De afgelopen dagen stonden in het teken van een aantal sollicitatiegesprekken, waardoor het alweer even geleden is dat ik me bij u heb gemeld. Dit gaf meteen stof tot nadenken want hoewel het zo cruciaal is, zijn er maar weinig tips specifiek voor heren om een succesvol te solliciteren.

Dat komt naar mijn idee deels doordat sollicitaties, vacatures en zoeken naar werk het domein zijn van de dames die HR-afdelingen en de overgrote meerderheid van arbeidsbureaus bevolken, en ook omdat wij, heren, nou eenmaal niet zo snel om hulp vragen.

Op internet wemelt het van de goedbedoelde tips voor het succesvol doorlopen van een sollicitatieprodcedure. Goedbedoeld maar soms compleet belachelijk. Hieronder de meest voorkomende onzinnige tips :

1. Begin uw sollicitatiebrief met "Geachte heer, mevrouw"

Afhankelijk van de functie maar meestal zijn bedrijven niet meer zo uitgesproken formeel. Daarnaast doe uw er goed aan om te zorgen dat u weet wie uw sollicitatie behandelt én hoe hij/zij aangesproken wil worden. Bedenk eens hoe u aangeschreven zou willen worden. Als "geachte heer, mevrouw"? Of als "geachte heer Huppeldepup", of wanneer u wat jonger bent als "Beste [Voornaam]".

2. Zorg dat u minstens een kwartier voor uw gesprek aanwezig bent.

Nog zo eentje. Hebt u niks te doen? U doet niemand er een plezier mee als u een kwartier lang het behang van de muur bij de receptie zit te staren. Volgens de schrijver van deze tip kunt u dan "jezelf opfrissen en je gedachten ordenen". Onzin, u hebt dan genoeg tijd om de scherpte van uw energie of enthousiasme af te halen. Zorg dat u op tijd bent, is uw gesprek om 11:00, parkeer dan rond 10:55, op die manier bent u keurig op tijd maar niet te vroeg.

3. Wanneer u wordt gevraagd naar uw hobby.

Volgens een site moet u met een aantal dingen rekening houden :


  • Noem geen hobby die niet op uw CV vermeld staat.
    Naar mijn idee is dit afhankelijk van de betreffende hobby. En daarnaast, op uw CV vermeldt u de meest voor de hand liggende hobby's, die u wellicht in een goed daglicht zetten. Bijvoorbeeld uw sport, zeker als het een teamsport is, want wie houdt er niet van een teamspeler?
  • Meld de hobby die bij de functie past
    Met als idee dat een postzegelverzamelaar geen actieve, opgewekte persoonlijkheid kan zijn maar meer een duffe klerk. Onzin natuurlijk. Werkgevers begrijpen tegenwoordig beter dan vroeger dat hun  medewerkers ook nog een leven hebben. En wellicht is jouw hobby juist datgene dat u in balans kan houden. Bijvoorbeeld een advocaat die gerust 10 à 12 uur per dag werkt maar tijdens zijn lunchpauze een halfuurtje ongestoord Sudoku wil doen.
Dit zijn een paar van die naar mijn mening waardeloze tips. Maar aan de andere kant van de tafel gaat men ook niet altijd vrijuit. Hierover praat ik u graag de volgende keer bij.