woensdag 13 maart 2013

Solliciteren voor Heren - deel 1

De afgelopen dagen stonden in het teken van een aantal sollicitatiegesprekken, waardoor het alweer even geleden is dat ik me bij u heb gemeld. Dit gaf meteen stof tot nadenken want hoewel het zo cruciaal is, zijn er maar weinig tips specifiek voor heren om een succesvol te solliciteren.

Dat komt naar mijn idee deels doordat sollicitaties, vacatures en zoeken naar werk het domein zijn van de dames die HR-afdelingen en de overgrote meerderheid van arbeidsbureaus bevolken, en ook omdat wij, heren, nou eenmaal niet zo snel om hulp vragen.

Op internet wemelt het van de goedbedoelde tips voor het succesvol doorlopen van een sollicitatieprodcedure. Goedbedoeld maar soms compleet belachelijk. Hieronder de meest voorkomende onzinnige tips :

1. Begin uw sollicitatiebrief met "Geachte heer, mevrouw"

Afhankelijk van de functie maar meestal zijn bedrijven niet meer zo uitgesproken formeel. Daarnaast doe uw er goed aan om te zorgen dat u weet wie uw sollicitatie behandelt én hoe hij/zij aangesproken wil worden. Bedenk eens hoe u aangeschreven zou willen worden. Als "geachte heer, mevrouw"? Of als "geachte heer Huppeldepup", of wanneer u wat jonger bent als "Beste [Voornaam]".

2. Zorg dat u minstens een kwartier voor uw gesprek aanwezig bent.

Nog zo eentje. Hebt u niks te doen? U doet niemand er een plezier mee als u een kwartier lang het behang van de muur bij de receptie zit te staren. Volgens de schrijver van deze tip kunt u dan "jezelf opfrissen en je gedachten ordenen". Onzin, u hebt dan genoeg tijd om de scherpte van uw energie of enthousiasme af te halen. Zorg dat u op tijd bent, is uw gesprek om 11:00, parkeer dan rond 10:55, op die manier bent u keurig op tijd maar niet te vroeg.

3. Wanneer u wordt gevraagd naar uw hobby.

Volgens een site moet u met een aantal dingen rekening houden :


  • Noem geen hobby die niet op uw CV vermeld staat.
    Naar mijn idee is dit afhankelijk van de betreffende hobby. En daarnaast, op uw CV vermeldt u de meest voor de hand liggende hobby's, die u wellicht in een goed daglicht zetten. Bijvoorbeeld uw sport, zeker als het een teamsport is, want wie houdt er niet van een teamspeler?
  • Meld de hobby die bij de functie past
    Met als idee dat een postzegelverzamelaar geen actieve, opgewekte persoonlijkheid kan zijn maar meer een duffe klerk. Onzin natuurlijk. Werkgevers begrijpen tegenwoordig beter dan vroeger dat hun  medewerkers ook nog een leven hebben. En wellicht is jouw hobby juist datgene dat u in balans kan houden. Bijvoorbeeld een advocaat die gerust 10 à 12 uur per dag werkt maar tijdens zijn lunchpauze een halfuurtje ongestoord Sudoku wil doen.
Dit zijn een paar van die naar mijn mening waardeloze tips. Maar aan de andere kant van de tafel gaat men ook niet altijd vrijuit. Hierover praat ik u graag de volgende keer bij.

Geen opmerkingen: